utorak, 29. ožujka 2016.

O mačkama i 9 života

Za mačke se kaže da imaju 9 života jer uvijek nekako prežive pogibeljne situacije, uvijej se dočekaju na nogama. Doduše, meni su žohari kategorija ekstra, ti bi preživjeli i nuklearni rat, no za blog mačka zvuči bolje :-)
Ja mislim da je stvar preživljavanja sposobnost fleksibilnosti i prilagodbe na situaciju, ono što u biti je evolucija. Nema tu puno veze sa srećom, koliko s odlukom i ustrajnošću da se namjera pretvori u dijelo. Naravno, ponekad je teško. Ponekad je jako teško i nema ništa loše u tome da se ponekad preda i odustane. Osim ako si tvrdoglav. Ako si tvrdoglav i nefleksibilan, e onda si u problemu. :) Ako si tvrdoglav i fleksibilan, onda si na konju. Kakve sve ovo veze ima s Pedalom?
Ove godine nije ništa išlo niz ruku, ništa nisam uspjela napraviti iz prve i brate bilo je toliko jednostavnije odustati. I jesam u nekoj mjeri, jer sam morala promijeniti rutu, no bolje mi zvuči da sam samo odgodila za iduću godinu. :)
Onda sam imala problema s financiranjem i uopće vremena za organizaciju i medijsku kampanju pa su mi propali neki smještaji, a i drugu godinu zaredom mi je pratnja otkazala 10 dana ranije. Onda nisam znala tko će Kalu čuvati, gdje kuda i kako s njom. Stvarno se činilo da nemam puno resursa niti opcija. Probleme s gastritisom koje imam od Nove godine neću ni spominjati, to mi je postao već dio svakodnevice, iako će biti zanimljivo vidjeti stanje nakon 620km bicikla i 6 dana bez kuhanog obroka. To tako. No ja idem. Snaći ću se, preživjeti ću, već ću nešto smisliti. I onda kada to tako odlučiš, onda bude sve ok. Tako sam odlučila i o selidbi na Korčulu, iako u tom trenu nisam imala niti posao niti smještaj. Snaći ću se, imam dvije ruke, imam dvije noge, a na vrhu glavu koja misli. Ako nešto zaista odlučiš i ustraješ u tome, onda to i ostvariš. Važno je preskakati i izbjegavati prepreke putem (biti fleksibilan), znati da će ih uvijek biti i odlučiti da svejedno ideš (biti tvrdoglav). 
I onda se dogodi čarolija - ljudi oko tebe prepoznaju da si tvrdoglav oko pravih stvari pa za jednog koji te zeznuo (prepreka) nađe se dvoje koji će te izvući. Jer nisi odustao kad si naišao na prvu prepreku.
I eto me na trajektu za Split, sa svojim biciklom. Imam sve smještaje riješene (hvala Nina, Danica i Danijela), a Kala je jedva dočekala da odem da može u šestodnevnu posjetu svom najboljem prijatelju Franku s dvije Irene dežurne. Nemam pratnju, niti mi treba. Snaći ću se :). Vijest se sama od sebe proširila, tako da sam gostovala već u 3 radija, u petak sam na Dobro jutro Hrvatska. Hvala i Maji, Nedi i Ivani na pomoći oko organizacije te Vukici i Goranu iz Crne Gore. Hvala Hrvoju na podršci i PR-u, kao i mojoj dragoj kolegici Sanji. Znate, niti jednu od nabrojanih osoba nisam poznavala prije 14 mjeseci, a većinu sam upoznala upravo zbog prošlogodišnje Pedale. 

Radite stvari koje volite, volite stvari koje radite, volite druge i radite za druge, drugi će vas voljeti i raditi za vas. I ne odustajte! Kada postane teško, a uvijek postane teško, zapitajte se 'Što ja mogu napraviti da ovo riješim? Ako to ne upali, što onda? Ok, možda ni to neće upaliti, a što onda?'. I vjerujte, u sebe, u druge. Biti će sve ok. Bila to karma, Bog ili evolucija. A možda ste i vi u biti samo mačka? ;-)

2 komentara:

  1. Jako dirljivo, lipo, jednostavno, moćno i sočno....samo nastavi kotrljati svojim putem, odlično te ide...ali ti to ionako već znaš ;) Marina

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti Marina na lijepom komentaru i poticaju!!

    OdgovoriIzbriši